Praktijk_Logo
Praktijk_Logo

DE PRAKTIJK

 

BEHANDELINGEN arrow_blue HUIDAFWIJKINGEN

Inleiding
Op en in de huid kunnen veranderingen ontstaan, die hinderlijk kunnen zijn [ ook cosmetisch ]. U kunt voor veel van deze huidafwijkingen in de praktijk terecht voor chirurgische verwijdering. Beide huisartsen hebben ruime ervaring opgedaan in de chirurgie en er is een ruim assortiment aan chirurgisch materiaal aanwezig. Na afloop van de verrichting worden de gebruikte materialen gesteriliseerd. Vaak zal uw huisarts de huid plaatselijk verdoven, meestal door middel van een injectie rondom de te verwijderen huidafwijking. Vaak zal na verwijdering de huid weer gehecht moeten worden. Bij het sluiten van de wond wordt gebruik gemaakt van niet-oplosbaar hechtdraad. Deze wordt vijf tot tien dagen na de ingreep verwijderd op de praktijk door de assistente. Soms wordt er een stukje weefsel opgestuurd naar het laboratorium om na te laten kijken.

Het kan zijn dat u doorgestuurd wordt naar het ziekenhuis, wanneer het een huidafwijking betreft die te groot is, of op een ongebruikelijke plaats zit.

Moedervlekken
Moedervlekken zijn er in veel soorten en maten. Wanneer een moedervlek klachten geeft van jeuk, kleurverandering, of bloeding, moet u deze laten nakijken door uw huisarts. Maar ook om cosmetische redenen kan het wenselijk zijn een moedervlek te laten verwijderen. Ook deze ingreep wordt gedaan met plaatselijke verdoving. Na verwijderen van de moedervlek wordt de huid gehecht. Een moedervlek wordt altijd opgestuurd voor verder onderzoek.

Vetbulten en talgklierbulten
Dit zijn goedaardige bulten in de huid. Wanneer u er last van heeft kunt u deze door de huisarts laten weghalen. Dit gebeurt altijd onder plaatselijke verdoving. Meestal zal na verwijdering de huid weer gehecht moeten worden. Een enkele keer zal er materiaal opgestuurd worden voor verder onderzoek.

Wratten
De behandeling van wratten kan op een aantal manieren gebeuren. U kunt eens per twee tot vier weken de wratten laten aanstippen met stikstof. De wratten bevriezen dan en vallen er vervolgens af. Na het aanstippen houdt u een dag of twee last van een branderig gevoel.

Ook kunnen wratten behandeld worden met zalf die de wrat week maakt. De zalf kunt u op recept van de huisarts verkrijgen en u kunt dan thuis zelf de wrat wegvijlen met behulp van een eeltvijl. Een derde mogelijkheid is om in termijnen steeds delen van de wrat weg te laten snijden door de huisarts, vaak in combinatie met de zojuist genoemde zalf.