Praktijk_Logo
Praktijk_Logo

DE PRAKTIJK

 

BEHANDELINGEN arrow_blue HET SPIRAALTJE

Plaatsen
Wanneer u met uw huisarts hebt besloten om een spiraal in te laten brengen, kunt u hiervoor op de praktijk terecht. Dit gebeurt meestal tijdens of vlak na de menstruatie, want dan staat de baarmoedermond een beetje open, wat het inbrengen van een spiraaltje gemakkelijker maakt. Na een voorafgaand onderzoek waarbij een kweek wordt gemaakt, enkele weken voor de plaatsing, brengt de huisarts een speculum [ eendebek ] in de vagina. Eerst wordt de vagina goed schoongemaakt met een ontsmettend middel. Via een dun buisje wordt het spiraaltje naar binnen geschoven. Dit kan gepaard gaan met een onaangenaam, kramperig gevoel. De huisarts knipt vervolgens de draadjes op maat en verwijdert de instrumenten.
U kunt daarna nog een paar dagen last hebben van een menstruatie-achtige buikkramp omdat de baarmoeder probeert het spiraaltje kwijt te raken. Maar na een poosje houdt dat op. Ongeveer zes weken na de plaatsing dient u nog eens op controle te komen om te kijken of het spiraaltje nog op zijn plaats zit.

Verwijderen
Het verwijderen van een spiraaltje is in tegenstelling tot het inbrengen ervan zo gedaan. Na plaatsen van het speculum en het vastpakken van de touwtjes met een instrument, kan het spiraaltje eenvoudig verwijderd worden. Dit kan heel even een naar gevoel geven.