Praktijk_Logo
Praktijk_Logo

DE PRAKTIJK

 

ONDERZOEK arrow_blue LABORATORIUM

Bloedonderzoek
Het is mogelijk om in de praktijk u bloedgehalte te laten meten, het zogenaamde Hb [de afkorting voor hemoglobine]. Dit gebeurt met een klein prikje in een van de vingers [vaak neemt de assistente of de dokter de ringvinger, deze geeft het minste klachten]. Ook kan via een vingerprik het suikergehalte in het bloed worden bepaald. Deze twee testen geven direct een uitslag. Mogelijk dat op korte termijn in de praktijk ook getest kan gaan worden op aanwijzingen voor infectie.

Een andere manier van bloedafname, die veel minder vaak voor zal komen, is de prik in een van de aders in de onderarm. Dit is nodig wanneer er meer dan een enkele druppel bloed nodig is, zoals bij de bepaling van de bezinking [ BSE ]. Hiertoe wordt er een stuwband om een van de bovenarmen gelegd, zodat de aders goed zichtbaar zijn, en vervolgens wordt met een naald en spuit een of meer buisjes bloed afgenomen. De uitslag van dergelijke bloedonderzoeken duurt langer. U kunt voor de uitslagen contact opnemen met de praktijk [ 020-6730821 ].

Urine onderzoek
De urine kan worden onderzocht op aanwijzingen voor een infectie, op suikerziekte en op bloedverlies. Het beste resultaat verkrijgt men met verse urine, die u kunt opvangen in een van te voren goed schoongemaakt potje. Dit mag een jampotje of iets dergelijks zijn. Het middelste deel van de urine is het meest geschikt voor standaard urineonderzoek; dat wil zeggen dat het eerste en laatste deel van de urine gewoon uitgeplast worden en het middelste deel in een potje wordt opgevangen. Dit is de zogenaamde 'midstream' urine. Wanneer het niet lukt om de urine meteen naar de praktijk te brengen kunt u het enkele uren in de koelkast bewaren. De uitslag van de test krijgt u vaak meteen te horen. Een enkele keer duurt het 24 uur. Wanneer de uitslag niet duidelijk is of bij terugkerende of aanhoudende problemen kan het zijn dat de urine op kweek gezet moet worden. Als dat zo is, krijgt u een formulier en zult u de urine naar het laboratorium moeten brengen. De uitslag hiervan duurt vaak vijf werkdagen. U kunt voor de uitslagen contact opnemen met de praktijk [ 020-6730821 ].